Jdi na obsah Jdi na menu
 


PROČ ODBORY?

Proč odborová organizace?

Samotný zaměstnanec není pro zaměstnavatele stejně silným partnerem. Vždy zůstává slabší stranou a tahá za kratší konec. Svá práva si proto zaměstnanci dokážou prosadit jen společně.

 

Odbory jsou pro Tebe pojistkou v Tvém zaměstnání, protože odborová organizace Ti může pomoci při prosazování Tvých požadavků a potřeb u zaměstnavatele. Mohou pro Tebe prostřednictvím kolektivní smlouvy vyjednat zvýšení Tvé mzdy a prodloužení dovolené, zkrácení pracovní doby a bezpečné pracovní podmínky a prostředí. Jedině odbory mohou se zaměstnavatelem uzavřít kolektivní smlouvu.

 

Kolektivní smlouva je výsledkem vyjednávání mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací. Je efektivním a závazným nástrojem k prosazení důstojných, slušných a spravedlivých pracovních podmínek.

 

Odbory zajišťují pomoc při předcházení konfliktů a řešení problémů v práci. Poskytují i bezplatné právní poradenství a v krajním případě i právní zastupování při pracovněprávních sporech.

 

Odbory jsou tady pro to, že znají, dokážou přispívat ke zlepšení komunikace mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci, k dosažení dobré firemní kultury a příjemné pracovní atmosféry. Umí předcházet, případně řešit následky negativních jevů jako je mobbing, bossing, diskriminace a šikana v práci.

 

Své funkce a poslání mohou odbory plnit jen tehdy, pokud jsou dostatečně reprezentativní a opírají se i silnou členskou základnu. A to můžeš ovlivnit i Ty!

 

Čím mi mohou odbory prospět?

vyjednají mi zvýšení mzdy

pomohou mi řešit mé problémy v práci

poskytují mi ochranu před propuštěním

zajišťují mi bezplatné právní poradenství

dojednají mi vyšší odstupné

zajistí mi delší dovolenou

zkontrolují bezpečnost práce

zlepší komunikaci zaměstnance se zaměstnavatelem

přispějí k vytvoření lepší firemní kultury

vyjednají mně vyšší příplatky za práci v noci nebo ve dnech pracovního klidu

zajistí mi benefity, jako jsou stravenky apod.